Deser chia z mlekiem kokosowym i czekoladą

Jak widać na niniejszym blogu, nie jestem deserowym ekspertem. Raczej nie piekę ciast, bo mi nie wychodzą. Robię świetne ciasteczka, ale na tyle rzadko że w ogóle nie warto o tym wspominać. Słodkie jem często i w każdej możliwej, postawionej przed moim nosem ilości, ale robić kompletnie nie potrafię.

Robię więc czasami desery, których po prostu zepsuć się nie da. Jeśli trzymam się opracowanej przeze mnie w pocie czoła poniższej receptury to nie ma szans, żeby operacja się nie udała!

Składniki na 5 małych porcji:
5 łyżek nasion chia
350 ml mleka kokosowego
1 gorzka czekolada (100 g)

  1. Nasiona chia zalewamy 300 ml mleka kokosowego, dokładnie mieszamy. Odstawiamy na minimum 2 godziny, co jakiś czas mieszając zalane nasiona. Muszą bardzo dokładnie połączyć się z mlekiem.
  2. Kiedy nasiona już napęcznieją i całość trochę zgęstnieje, rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej z 50 ml mleka kokosowego.
  3. Rozpuszczoną czekoladę powoli wlewamy do namoczonych nasion, cały czas energicznie mieszając.
  4. Masę przelewamy do mniejszych pojemniczków i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s